Перше блюдо – ситне, але в той же час, як правило, легке. Воно швидше засвоюється, добре зігріває і сприяє поліпшенню травлення. У порівнянні з тушенням або смаженням, варіння овочів, грибів, м’яса та птиці в супі зберігає набагато більше корисних речовин. Крім того, супи зазвичай менш калорійні, ніж повноцінні другі страви, але при цьому не поступаються їм за кількістю поживних речовин. У холодну пору року супи особливо актуальні. Вони швидко зігрівають, покращують обмін речовин, дають необхідні організму тепло і енергію. Влітку і в сезон збору врожаю супи дозволяють нам використовувати дари природи з максимальною користю для себе. Наприклад, ароматний борщ на м’ясному бульйоні може містити до 7-8 додаткових овочевих інгредієнтів.
- Гороховий суп з куркою і грибами.;
- Солянка по-сибірськи з грибами.;
- Фінський суп з лососем і вершками..
10 рецептів приготування супу
1. Ароматний суп з копченою куркою і плавленим сирком
- копчене стегенце – 300 гр
- плавлений сир – 3 стол. ложки
- картопля – 3 шт
- морква – 1 шт
- ріпчаста цибуля – 1 шт
- зелень кропу – для подачі
- сіль і спеції – за смаком
- рослинне масло – для смаження
Рецепт приготування
- Зварити стегенце, вийняти з бульйону розібрати на волокна і перекласти назад в бульйон;
- Далі додати нарізану кубиками картоплю і дрібно нарізану моркву (або натерти на тертці);
- Ріпчасту цибулю обсмажити до золотистого кольору і додати в суп;
- Слідом плавлений сир;
- Варити на маленькому вогні хвилин 15 – 20 і більше до готовності і повного розчинення сиру;
- При подачі посипати дрібно нарізаним кропом або іншою красивою зеленню.
Смачного!
2. Гороховий суп з мисливськими ковбасками і сиром.
- Горох – 1 стакан
- Картопля – 3 шт
- Морква – 1 шт
- Ріпчасту цибулю – 1 шт
- Ковбаски мисливські – 5 шт
- Плавлений сир – 1 шт (або 2 стол ложки)
- Зелень – за бажанням
- Сіль і спеції – за смаком
- Рослинна олія – для смаження
- Розрахунок на – 3 літри.
Рецепт приготування
- Горох замочити на 2 години або на ніч;
- У киплячу підсолену воду висипати горох, варити хвилин 30 постійно знімаючи піну, додати картоплю;
- Зробити зажарку: Ріпчасту цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на тертці (або дрібно нарізати) обсмажити майже до готовності, додати нарізані кружальцями ковбаски;
- Додати зажарку до гороху з картоплею і плавлений сир і варити до повного розплавлення сиру, при подачі посипати зеленню.
Смачного!
3. Гороховий суп з куркою і грибами.
- Куряче філе – 300 гр
- Гриби – 150 гр (у мене печериці)
- Горох – 0,5 склянки (заздалегідь замоченою у воді на ніч)
- Картопля – 2 шт
- Морква – 1 шт
- Ріпчасту цибулю – 1 шт
- Гірчиця – 1 чайна ложка
- Куркума – на кінчику чайної ложки (за бажанням, для більш жовтого кольору)
- Рослинна олія – для смаження
- Сіль і спеції – за смаком
- Зелень – для подачі
Рецепт приготування
- Горох разом з курячими грудками відправити вариться в підсолену киплячу воду хвилин на 30 і більше;
- Грудку нарізати на невеликі шматочки;
- Картоплю нарізати кубиками і перекласти в бульйон до гороху з курячими грудками і варити хвилин 15 і більше;
- Зробити зажарку;
- Моркву натерти на тертці (або нарізати маленькими шматочками) ріпчасту цибулю нарізати маленькими кубиками;
- Обсмажити овочі до рум’янцю, додати гриби і гірчицю і тушкувати на маленькому вогні хвилин 5;
- Перекласти готову зажарку в бульйон разом з куркумою, сіллю і перцем;
- Варити суп ще хвилин 10, вимкнути і дати супу настоятися;
- При подачі посипати свіжою зеленню.
Смачного!!
4. «Харчо» з куркою.
- Куряча грудка – 300 гр
- Морква – 1 шт
- Ріпчасту цибулю – 1 шт
- Рис – 100 гр
- Часник – 3 зубчики
- Томатна паста – 2 стол. ложки
- Сіль і спеції – за смаком
- Зелень – невеликий пучок
- Олія – для смаження
- Розрахунок – на 3 літри.
Рецепт приготування
- Курячі грудки нарізати на шматочки;
- Рис відварити разом з курячими грудками в підсоленій воді;
- Моркву натерти на крупній тертці (або порізати кружальцями);
- Ріпчасту цибулю нарізати маленькими кубиками;
- Моркву і ріпчасту цибулю обсмажити, додати томатну пасту, подрібнений часник, дрібно нарізану зелень і трохи потушити;
- Додати зажарку в суп з сіллю і спеціями;
- Як суп закипить його вимкнути і дати супу настоятися хвилин 10;
- При подачі посипати суп зеленню.
Смачного!!!
5. Томатний суп з м’ясними фрикадельками і нутом.
- Фарш з яловичини – 400 гр
- Нут – 1 стакан (заздалегідь замочений у воді)
- Картопля – 3 шт
- Морква – 1 шт
- Ріпчасту цибулю – 1 шт
- Часник – 3 зубчики
- Болгарський перець – 1 шт (невеликий)
- Томатна паста – 2 стол ложки
- Рослинна олія – для смаження
- Сіль і спеції – за смаком
- Розрахунок на – 4 літри.
Рецепт приготування
- Зварити нут в підсоленій воді до готовності;
- Сформувати з фаршу невеликі фрикадельки і акуратно додати їх варитися до нуту;
- Зробити зажарку;
- Ріпчасту цибулю і моркву нарізати маленькими кубиками і обсмажити;
- Додати дрібно нарізаний болгарський перець і часник з томатною пастою, протушкувати під кришкою на маленькому вогні хвилин 10 (помішуючи щоб не підгоріло);
- Викласти зажарку до вареного нуту і фрикадельок. Додати картоплю натерту на крупній тертці, посолити, поперчити, як суп закипить тримати його на маленькому вогні хвилин 20, потім вимкнути і дати супу настоятися хвилин 10;
- При подачі посипати зеленню
На початок. Смачного!!
6. Солянка по-сибірськи з грибами.
- Яловичина – 300 гр
- Ковбаси копчені – 200 гр
- Шинка – 200 гр
- Цибуля ріпчаста – 1 шт
- Гриби – 200 гр (у мене лісові опеньки, заздалегідь відварені)
- Огірки солоні – 2 шт
- Оливки – 150 гр (без кісточок)
- Помідори – 2 шт
- Томатна паста – 2 стол ложки
- Сіль і спеції – за смаком
- Рослинна олія – для смаження
- Лимон – 1 шт
- Розрахунок на 3-3,5 літра.
Рецепт приготування
- Зварити в підсоленій воді бульйон з яловичини, м’ясо вийняти нарізати на невеликі шматочки і назад перекласти в каструлю, разом з грибами та спеціями;
- Зробити зажарку: Ріпчасту цибулю нарізати, обсмажити до золотистого кольору, додати нарізану шинку і копчену ковбасу, обсмажити все разом хвилин 5, додати нарізані помідори без шкірки і томатну пасту, потримати все під кришкою на маленькому вогні хвилин 10;
- Перекласти зажарку в яловичий бульйон і додати нарізані огірки і оливки довести до кипіння, вимкнути і дати солянці настоятися хвилин 20;
- При подачі в кожну тарілку покласти скибочку лимона;
- Дуже смачно зі сметаною і подрібненою зеленню.
Смачного!!
7. Курячий суп з сирними галушками і зеленим горошком.
- Грудка куряча – 300 гр
- Морква – 1 шт
- Картопля – 3 шт
- Зелений горошок – невелика жменя (у мене свіжий)
- Ріпчасту цибулю – 1 шт
- Сир – 50 гр
- Яйце – 1 шт
- Борошно – 4 стол ложки (можна більше або менше, все залежить від борошна)
- Сіль і спеції – за смаком
- Рослинна олія – для смаження
Рецепт приготування
- Зварити бульйон з курячих грудок в підсоленій воді, розібрати грудку на волокна і назад закинути в бульйон;
- Картоплю нарізати кубиками, перекласти варитися в бульйон
- Зробити зажарку;
- Обсмажити дрібно нарізану цибулю і нарізану моркву (або натерту на тертці);
- Додати зажарку в суп, сіль і спеції і варити майже до готовності
- Зробити сирні галушки: Сир натерти на дрібній тертці, додати яйце, перемішати і поступово додати борошно невеликими порціями, замісити так щоб злегка липло до рук і скачати в невеликі кульки;
- Додати галушки разом із зеленим горошком і варити ще хвилин 10, накрити кришкою і дати супу настоятися хвилин 5.
Смачного !!
8. Курячий суп з яєчними млинцями.
- Куряча грудка – 300 гр
- Яйця – 3 шт
- Морква – 1 шт
- Ріпчасту цибулю – 1 шт
- Картопля – 2 шт
- Сіль і спеції – за смаком
- Рослинна олія – для смаження
Рецепт приготування
- Зварити бульйон з курячих грудок в підсоленій воді, нарізати грудку на невеликі шматочки, перекласти її назад в бульйон;
- Додати в суп картоплю нарізану кубиками;
- Зробити зажарку;
- Моркву натерти на крупній тертці а цибулю нарізати маленькими кубиками, обсмажити овочі;
- Додати зажарку в суп і поварити хвилин 15;
- Яйця збити з невеликою кількістю солі і перцю;
- Обсмажити з двох сторін як млинці (розрахунок 3 яйця – три млинці);
- Яєчні млинчики злегка остудити і нарізати соломкою, додати їх до супу. Після того, як суп закипить, зняти з плити і дати настоятися хвилин 10;
- Посипати подрібненою зеленню і подавати до столу.
Смачного!!!
9. Фінський суп з лососем і вершками.
- Суповий набір з лосося – 300 гр (голови, хребти, хвости)
- Філе лосося – 300 гр
- Картопля – 3 шт
- Морква – 1 шт
- Ріпчасту цибулю – 2 шт
- Вершки нежирні – 1 стакан
- Сіль і спеції – за смаком
- Розрахунок – на 3 літри.
Рецепт приготування
- Суповий набір відправити вариться з цілою цибулиною, як закипить постійно знімати піну;
- Суповий набір вийняти з бульйону;
- Бульйон процідити, повернути на плиту, як закипить додати картоплю нарізану маленькими кубиками, дрібно нарізану цибулю і моркву;
- Як бульйон закипить додати нарізаний лосось, сіль і спеції;
- Варити хвилин 20 постійно знімаючи піну;
- У самому кінці варіння влити вершки, довести до кипіння, зняти з вогню і дати настоятися хвилин 20.
Смачного!!
10. Шурпа з яловичини.
Шурпа це східний, густий і дуже наваристий суп, найкраще його варити в казані, м’ясо брати на кістках, для насиченості. Суп виходить дуже смачним. Рецептів я знайшла дуже багато, але вирішила зупиниться на цьому і не пошкодувала.
- Яловичина на кістці або м’якоть і реберця – 800 гр
- Ріпчасту цибулю – 2 шт
- Помідори без шкірки – 3 шт
- Морква – 2 шт (середнього розміру)
- Болгарський перець – 2 шт (бажано різного кольору)
- Картопля – 6-7 шт
- Часник – 5 зубчиків
- Гострий перець – 1 шт
- Томатна паста – 1 стол ложка з верхом
- Зелень – петрушки, кінзи (за смаком)
- Рослинна олія – для смаження
- Спеції та сіль за смаком
- Розрахунок – на 5 літрів.
Рецепт приготування
- М’ясо намити, нарізати середніми шматками і відправити смажитися прямо в казан (якщо немає казана, то можна приготувати в мультиварці або окремо посмажити на сковороді) обсмажити з двох сторін на сильному вогні, додати моркву нарізану кружальцями і цибулю півкільцями, все разом протушкувати, довести овочі до м’якого стану;
- Додати воду і тримати близько 1 години на маленькому вогні (не забуваючи знімати піну);
- Тим часом, начистити картоплю і перець болгарський (гострий поки чіпати не треба);
- Час підійшов, треба закладати і інші овочі;
- Картопля, болгарський перець і помідори нарізати досить крупно і відправити до бульйону не забуваючи посолити і додати різноманітні спеції, довести до кипіння, додати томатну пасту, нарізаний часник і гострий перець цілком (не розрізаючи його);
- Накрити кришкою, зменшити вогонь на мінімум, щоб злегка кипіло і варити 1 годину;
- Після того як час минув, дуже акуратно вийняти гострий перець і посипати зеленню і варити ще хвилин 5;
- При подачі, хто любить по гостріше, нарізати маленькими шматочками прямо в тарілку пекучий перець (але не весь звичайно) і посипати зеленню.
На початок. Смачного!!
А який з цих рецептів ви могли б удосконалити? Розкажіть нам у коментарях!