Бюджетне меню: як смачно і дешево поїсти?
Переходимо на недорогі продукти, з яких можна приготувати тисячі смачних та цікавих страв У середньостатистичній родині їжа - солідна стаття витрат. Часто буває прикро, коли підраховуєш сімейний бюджет в кінці місяця і раптом усвідомлюєш, скільки грошей було просто-напросто з'їдено. Однак переходити на макарони з сосисками та покупні пельмені теж не хочеться. Як же бути? Існують різні хитрощі, як можна харчуватися смачно і при цьому зовсім недорого.
1. Найпростіше заощадити, готуючи з недорогих продуктів. Необов'язково це мають бути дешеві сосиски. Взяти, приміром, субпродукти. Вони цілий рік коштують зовсім недорого, а приготувати з них можна дуже багато смачних страв. Паштет із курячої печінки, печінкові млинці і суфле, салати і шашлики з курячими серцями, пиріжки і печеня з тельбухами і багато іншого.
2. Також дешевий варіант - курка. Її м'ясо смачне, поживне і корисне, а коштує вона значно менше за яловичину, свинину та іншу птицю. І якщо купувати тушку цілком, вона обійдеться вдвічі дешевше за філе. Курку можна запекти цілком, м'ясо використовувати для гарячої страви, а решту кісток ще трохи підпекти в духовці і зварити з них смачний бульйон.
3. Відмінні бюджетні продукти - різноманітні крупи. З них можна приготувати величезну кількість страв. Наприклад, пшоно - це не тільки інгредієнт для солодкої каші. З цієї крупи виходить дуже смачний гарнір до м'яса і риби, супи, салати, самостійні гарячі страви - наприклад, «пшонотто» (різотто з пшоном замість рису).
4. Не забуваємо про заморожені продукти. Ягоди, наприклад, чудово підійдуть для пирогів та іншої випічки, а з овочів можна приготувати гарніри або супи. Щодо морепродуктів, то не варто купувати готові заморожені морські коктейлі. В них, як правило, занадто багато льоду і відходів. Краще купувати заморожені морепродукти окремо. Найбільш недорогий морський варіант - кальмари.
5. Найзручніший, смачний і корисний спосіб заощадити на їжі - купувати сезонні продукти. Наприклад, цукіні чи помідори взимку і навесні коштують дорого, тоді як в кінці літа і восени ці продукти можна купити практично за копійки.
6. Старамося готувати з одного продукту відразу декілька страв. Скажімо, бараняча нога коштує дешевше за простий шматок м'яса, приготувати ж з неї можна відразу і перше, і друге. З кістки зварити бульйон для супу харчо, а м'ясо залишити на плов.
Для того щоб творити на кухні, необов'язково мати під рукою фуа-гра і червону ікру. Якщо проявити трохи фантазії і готувати з хорошим настроєм, навіть із недорогих продуктів можна зробити чудові кулінарні шедеври.
Паштет із курячої печінки
Інгредієнти на 10 порцій:
- печінка куряча - 1 кг
- цибуля ріпчаста - 250 г
- масло вершкове - 150 г
- вершки 33% жирності - 200 г
- яйця - 3 шт
- рослинне масло - 2 ст. л.
- сіль, цукор і чорний перець - за смаком
Приготування:
1. Вершкове масло залишіть при кімнатній температурі до розм'якшення.
2. Яйця зваріть круто, остуди, очистіть від шкаралупи.
3. Печінку добре промийте у холодній воді і просушіть.
4. Ріпчасту цибулю почистіть, наріжте кубиками й обсмажте на олії до золотистого кольору. Додайте до цибулі печінку і обсмажте разом до повного випаровування рідини. Посоліть, поперчіть і додайте цукор за смаком.
5. Перекладіть обсмажену з цибулею печінку до блендера. Додайте розм'якшене вершкове масло, яйце, вершки і подрібніть все до однорідної маси.
6. Готовий паштет перекладіть в каструлю і прогрій. За потреби додайте спеції за смаком. Готовий паштет охолодіть і подавайте з теплими тостами і гострим брусничним варенням.
Кальмари-гриль з картопляним хмизом і перцевим соусом
Інгредієнти на 5 порцій:
- кальмари - 1 кг
- картопля очищена - 500 г
- борошно - 80 г
- лимони - 2 шт
- помідори - 5 шт
- оливкова олія - 1,5 ст. л.
- рослинне масло - 10 ст. л.
- сіль, цукор і перець - за смаком
Для соусу
- паста з червоного перцю - 20 г
- мед - 4 ст. л.
- оливкова олія - 3-4 ст. л.
- соєвий соус - 2 ст. л.
Приготування:
1. Кальмари добре промийте у холодній воді і очистіть від плівки і хрящів. Підготовлені кальмари замаринуйте у цедрі двох лимонів, оливковій олії з сіллю, перцем і цукром на 30 хвилин.
2. Для хмизу картоплю наріжте тонкою соломкою, промийте у холодній воді і обсушіть. Потім картоплю обваляйте у борошні і обсмажте на олії до золотистої скоринки. Перекладіть на серветки, щоб позбутися зайвої олії, і посоліть за смаком.
3. Для соусу змішайте всі інгредієнти у блендері до однорідного стану.
4. Мариновані кальмари обсмажте на сковороді-гриль без додавання олії.
5. Подавайте кальмари з картопляним хмизом, перцевим соусом і нарізаними помідорами.
Вареники з вишнями
Інгредієнти на 10 порцій:
Для тіста:
- борошно - 1 кг
- яйця - 7 шт
- сіль - 1,5 ч. л.
- молоко - 500 мл
Для начинки:
- вишні заморожені - 2 кг
- ванільний цукор - 2 ст. л.
Приготування:
1. Борошно просійте через сито і заміси тісто з усіх інгредієнтів. Поставте тісто у холодильник на 1 годину. Потім розкачайте, виріжте круглою формою заготовки під вареники.
2. Для начинки: розморозьте вишню і злийте зайву рідину. Перемішайте вишню з ванільним цукром.
3. Наліпіть вареників, помістивши на одну половину кола з тіста вишню, а потім зліпивши краї.
4. Готові вареники присипте борошном і поставте до морозилки на 30 хвилин. Після того як вареники охололи, відваріть їх у підсоленій воді. Розкладіть по тарілках і додайте вершкового масла.
5. Подавайте вареники з варенням і сметаною.
Суп харчо з баранини
Інгредієнти на 10 порцій:
- бараняча нога - 1,5 кг
- цибуля ріпчаста - 1 кг
- рис - 200 г
- помідори - 600 г
- томатна паста - 300 г
- рослинне масло - 4 ст. л.
- аджика - 1 ст. л.
- ткемалі - 4 ст. л.
- зіра - 10 г
- хмелі-сунелі - 10 г
- часник - 3 зубчики
- кінза - 1 великий пучок
- сіль, цукор і чорний перець - за смаком
Приготування:
1. З баранини зваріть бульйон і процідіть його через сито. Відварене м'ясо відкладіть і поріжте на невеликі шматочки.
2. Ріпчасту цибулю почисти, наріжте соломкою і обсмаж на рослинному маслі з томатною пастою.
3. Поставте бульйон на плиту. Коли він закипить, додайте цибулю, обсмажену з томатною пастою, і рис. Як тільки рис звариться до напівготовності, додайте до супу зіру, ткемалі, аджику, хмелі-сунелі і нарізані кубиком помідори та м'ясо.
4. Дайте супу закипіти. Після цього додайте дрібно нарізані часник із кінзою і спеції за смаком.
5. Подавайте суп харчо зі сметаною (або мацоні) і червоною цибулею.
Знаєте інші оригінальні способи бюджетного меню? Діліться рецептами в коментарях.