Таблиця вітамінів та мікроелементів (денна норма, вітаміни в продуктах)
Вітаміни - життєво необхідні речовини для підтримки всіх функцій організму на потрібному фізіологічному рівні. Вони або зовсім не синтезуються в організмі, або утворюються в незначних кількостях. Ці речовини не є ні будівельним ні енергетичним матеріалом, але їх цінність полягає в тому, що вони є виключно важливою і незамінною ланкою різних фізіологічних процесів на всіх рівнях. Ці «фахівці широкого профілю» - включаються в обмін ферментів і гормонів, є регуляторами біохімічних процесів, працюють на рівні клітинного обміну і т.д.
Вітаміни все більше ми стали сприймати як таблетки, все більше стало з'являтися статей про дефіцит вітамінів і мікроелементів, які неможливо отримати з продуктів харчування, а тільки з аптечних таблеток і препаратів . У статті наведена таблиця вітамінів та мікроелементів, з якої ви дізнаєтеся про вміст вітамінів у продуктах і які вітаміни приймати саме вам (навіщо потрібні вітаміни та ознаки їх нестачі).
Весна - пора гіповітамінозу, тобто нестачі вітамінів, і всі дружно побігли до аптек. Але, купляючи вітаміни та мікроелементи в аптеці, потрібно пам'ятати, що постійний прийом одного вітаміну призводить до дефіциту іншого. Так, прийом вітаміну В1 прискорює втрату інших вітамінів групи В. Очевидно, що вітамінами групи В ця закономірність не обмежується. Прийом вітамінів має відбуватися в комплексі, а в таблетках цього комплексу немає. Пігулки з полівітамінами не захищають нас від хвороб. Вчені поки не уявляють, яким має бути цей комплекс, і поки що немає надійних даних науки. Крім того, дослідження показали, що в кожній третій упаковці полівітамінів їх не вистачає або, навпаки, занадто багато. А це не зовсім безпечно для нашого організму.
Всі вітаміни поділяються на 2 основні групи: | |
---|---|
Вітаміни, розчинні у воді - вітаміни групи В (В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12), С, Н, Р |
Вітаміни, розчинні в жирах - А, Д, Е, К |
У гонитві за здоров'ям можна завдати величезної шкоди організму, тому намагайтеся більше споживати вітамінів та мікроелементів у вигляді свіжих овочів та фруктів. Бажаєте дізнатися які вітаміни приймати? Дивіться таблиці вітамінів та мікроелементів:
Таблиця вітамінів, вміст вітамінів у продуктах
Назва вітаміну | Навіщо потрібен | Денна норма | Ознаки нестачі | Найкращі джерела |
А (здоров'я шкіри) |
• Допомагає рости • Робить шкіру м'якою та еластичною • Оздоровлює слизові оболонки • Корисний для зору |
1 мг на день, 100-200 г вказаних продуктів | • Погіршення зору у сутінках • Суха та шорстка шкіра на руках, литок ніг • Сухі та тьмяні нігті • Кон'юнктивіти • У дітей – затримка росту |
морква, петрушка, сухі абрикоси (урюк), фініки, вершкове масло, морозиво вершкове, бринза. |
B1 (здоров'я кишечника) |
• Сприяє нормальній функції нервів • Підтримує ріст і роботу м'язів • Робить шкіру гладкою та оксамитовою • Покращує роботу кишечника |
1-2,0 мг щодня, в 300г зазначених продуктів. | • Відсутність апетиту • Запори • Втома та дратівливість • Поганий сон |
соя, насіння, горох, квасоля, крупа вівсяна, гречана, пшоно, печінка, хліб з висівками. |
B2 (здоров'я губ та очей) |
• Захищає слизові оболонки • Бере участь в обміні жирів, білків та вуглеводів • Корисний для очей • Захищає від ультрафіолету |
1,5-2,4мг на добу, 300-500г зазначених продуктів. |
• Запалення слизових оболонок |
горошок зелений, хліб пшеничний, баклажани, горіхи волоські, сир. |
B6 (здоров'я волосся та нігтів) |
• Бере участь в обміні амінокислот та жиру • Допомагає роботі м'язів, суглобів та зв'язок • Перешкоджає атеросклерозу • Поліпшує функції печінки |
2,0 мг щодня, в 200-400 р зазначених продуктів. | • Виникає дерматит • Розвиток артриту, міозиту, атеросклерозу та хвороб печінки • Збудливість, дратівливість, безсоння |
вівсяні пластівці, волоські горіхи, гречана, перлова та ячна крупа, родзинки, гарбуз, картопля, фундук, сир |
Аскорбінова кислота (Допомагає захищати клітини та сповільнювати процес старіння) |
• забезпечення імунного захисту і стабілізації психічної діяльності. Антиоксидант, відповідає за ріст і відновлення м'язів, кровоносних судин, ясен і зубів, кісток. |
75 мг для жінок і 90 мг для чоловіків. Підліткам необхідно від 65 до 75 мг вітаміну С в день, а дітям - близько 35-50 мг. Для людей, що палять потрібно вживати більше цього вітаміну, оскільки вони вдихають дим і клітини страждають від нестачі кисню. | • Виникає дерматит • Слабкість, підвищена стомлюваність, кровоточивість ясен, • Авітаміноз у вигляді захворювання - цинги. |
шипшина свіжа, перець червоний і зелений солодкий, смородина чорна, обліпиха, петрушка. |
D (здоров'я кісток) "вітамін сонця" |
• Обмін кальцію та фосфору • Зростання та зміцнення кісток • Підтримує імунітет При спільному прийомі з вітамінами А та С допомагає у профілактиці простудних захворювань, допомагає у лікуванні кон'юнктивітів |
2,5 мкг на день, 100-200 г зазначених продуктів. | • Стомлюваність, млявість • Діти – рахіт • У дорослих – остеопороз |
яєчний жовток, білі гриби, вершкове масло, сметана, вершки, сир "Чеддер". |
E (здоров'я сексу) |
• Захищає від канцерогенів • Захищає від стресу • Підтримує шкіру у здоровому стані • Сприяє засвоєнню білків та жирів • Благотворно впливає на статеві залози • Допомагає роботі вітаміну А |
10 мг щодня, в 10-50 р зазначених продуктів. | • М'язова слабкість • Безпліддя • Ендокринні та нервові розлади |
рослинна олія, горіхи, зернові та бобові проростки, кукурудза, овочі. |
С (здоров'я всього організму) |
• Захищає від інфекцій • Зміцнює слизові оболонки • Перешкоджає атеросклерозу та зміцнює судини • Нормалізує діяльність ендокринної системи • Перешкоджає старінню |
від 75 до 150 мг | • Імунітет слабшає і перестає давати відсіч застуді та нежиті | 1. Обліпиха, 2. Чорна смородина, 3. Болгарський перець (зелений), 4. Петрушка, 5. Кріп, 6. Шипшина, 7. Брокколі, 8. Ківі, 9. Хрін, 10. Капуста. Для порівняння: апельсини на 12-му місці, лимони – на 21-му, а грейпфрути лише на 23-му. |
Таблиця мінералів (мікро- та макроелементи в продуктах )
Назва | Навіщо потрібен | Денна норма | Ознаки нестачі | Найкращі джерела |
Залізо | • є складовою гемоглобіну • впливає на процес кровотворення та тканинного дихання • нормалізує роботу м'язової та нервової систем • бореться зі слабкістю, стомлюваністю, недокрів'ям |
10мг для чоловіків та 20мг для жінок, та 30мг для вагітних. | Анемія, інакше «малокровість», коли в крові мало червоних кров'яних тілець і низький гемоглобін. | Зернові продукти, бобові, яйця, сир, чорниця, персики, квасоля, горох, вівсяна та гречана крупа, абрикоси |
Цинк | • допомагає виробляти інсулін. • бере участь у жировому, білковому та вітамінному обміні, синтезі низки гормонів. • підвищує потенцію у чоловіків ; • стимулює загальний імунітет ; • захист від інфекцій. |
15мг, вагітність. і жінки, що годують більше - 20 і 25 мг на добу | • затримка психомоторного розвитку у дітей • облисіння • дерматити • зниження імунітету та статевої функції (у чоловіків – порушення вироблення сперми) • дратівливість, депресії |
Тверді сири, зернові, бобові культури, горіхи, гречана та вівсяна крупа, банани, гарбузове насіння. |
Мідь |
• бере участь у синтезі червоних кров'яних тілець, колагену (він відповідає за пружність шкіри), оновленні шкірних клітин; |
1,5-3 | • Анемія • порушення пігментації волосся та шкіри • температура нижче норми, • психічні розлади |
Горіхи, особливо грецькі, морепродукти. |
Кобальт | • активує ряд ферментів • посилює виробництво білків • бере участь у виробленні вітаміну В12 та у освіті інсуліну |
0,04-0,07 | • дефіцит вітаміну В12, що веде порушення обміну речовин. | Буряк, горох, суниця та полуниця (у свіжому чи замороженому вигляді). |
Марганець | • бере участь в окислювальних процесах, обмін жирних кислот • контролює рівень холестерину |
2-5 | • порушення обміну холестерину • атеросклероз судин |
Соєві білки |
Селен |
• уповільнює процеси старіння • зміцнює імунітет • є природним антиоксидантом • захищає клітини від раку |
0,04-0,07 | • зниження імунітету • часті застудні інфекції • погіршення роботи серця (аритмії, задишка) |
Виноград, білі гриби, морепродукти |
Фтор | • бере участь у формуванні твердих тканин зубів та зубної емалі; • міцність кісток |
0,5-0,8 | • крихкість зубної емалі ; • запальні захворювання ясен (наприклад, пародонтит); • флюороз. |
Фтор надходить переважно з питною водою. У деяких регіонах воду спеціально фторують |
Йод | • Відповідає за роботу щитовидної залози • Контролює ендокринну систему • вбиває мікроби • зміцнює нервову систему • живить сіру речовину мозку |
0,1-0,2 | • у дорослих – збільшення щитовидної залози • дитина перестає рости • може затримувати розумовий розвиток у дітей |
Морська капуста, морепродукти, а також йодовані продукти - сіль, хліб, молоко (інформація про це має бути на упаковці) |
Кальцій | • надає міцність кісткам і зубам • пружність м'язів та внутрішніх органів • необхідний для нормальної збудливості нервової системи та згортання крові |
0,8-1 для вагітн., годуючих жінок до 1,5-2 | • болі в кістках і м'язах, м'язові судоми ; • деформація суглобів, остеопороз (крихкість кісток); • тьмяне блякло волосся ; • ламкі нігті ; |
Молоко, сири, капуста цвітна та білокачанна, броколі, горіхи (волоський, фундук), спаржа, шпинат, пшеничні зародки та висівки Для нормального засвоєння кальцію важливий вітамін D |
Фосфор | • бере участь у побудові всіх клітин організму, всіх обмінних процесах; • важливий для роботи мозку ; • бере участь у освіті гормонів. |
1,6-2, для вагітних. та годуючих - 3-3,8 | • хронічна втома • зниження уваги, пам'яті • м'язові спазми • рахіт • остеопороз (крихкість кісток) |
Риба, морепродукти, боби, цвітна капуста, селера, тверді сири, молоко, фініки, інжир, гриби, арахіс, горох |
Магній | • контролює білковий та вуглеводний обмін • знімає спазми • покращує жовчовиділення • знижує нервозність • підтримує тонус • виводить холестерин |
0,5-0,9 | • дратівливість • головний біль • перепади артеріального тиску • судоми литкових м'язів • оніміння рук • біль у серці • нерівне серцебиття • біль у шиї та спині |
Хліб, особливо зерновий та з борошна грубого помелу, рис, і перлова крупа, квасоля у будь-якому вигляді, чорнослив, мигдаль, горіхи, темно-зелені овочі, банани |
Натрій | • забезпечує електролітну та кислотно-лужну рівновагу • нормалізує скоротливість м'язів • підтримує тонус судинних стінок • контролює процеси збудливості та розслаблення |
5-10 | • порушення кислотно-лужного балансу | Кухонна сіль, зелень, картопля, кукурудза, маслини |
Хлор | • бере участь у регуляції водного обміну • за рахунок нього у шлунку виробляється соляна кислота • від нього залежить кислотність шлунка та схильність до гастритів |
4-6 | • порушення кислотності шлунка • гастрити зі зниженою кислотністю |
Кухонна сіль, молоко, сироватка, житній хліб, банани, капуста, селера, петрушка |
Сірка | • вироблення енергії • згортання крові • синтез колагену, основного білка, який утворює основу для кісток, волокнистих тканин, шкіри, волосся та нігтів |
0,5-0,8 | • болючість суглобів • тахікардія • підвищення тиску • порушення функцій шкіри • випадання волосся • запори |
аґрус, виноград, яблука, капуста, цибуля, жито, горох, ячмінь, гречана крупа, пшениця, соя, спаржа |
Розміщено на UACMS