####
ГРИБИ
1. Щоб очищені гриби не чорніли потрібно покласти їх в підсолену воду і додати трохи оцту
2. Щоб сухі гриби не поступалися на смак свіжим, замочите їх в злегка підсоленому молоці і потримати 2-3 години.
####
КОТЛЕТИ
Щоб котлети були смачними і соковитими потрібно спочатку зробити з фаршу плоскі коржики а потім кожну скласти в три шаруючи, додати відповідну форму і обваляти в сухарях.
На сковороду класти котлету швом вниз, тоді у ній утворюється дві порожнини в яких скупчується сік, що виділяється м'ясом при смажінні.
####
СМЕТАНА
Сметана краще збивається, якщо в неї додати трохи сирого яєчного білка, поставити не надовго в холодильник, а вже потім збити.
####
М'ЯСО
Жорстке м'ясо швидко стає м'яким, якщо при вариві додати у воду 1 ч. ложку спирту.
####
Відбивні
Відбивні котлети і шніцелі будуть м'якші, якщо за одну-дві години до смажіння намазати їх сумішшю з оцту і рослинного масла.
####
Пироги не черствішають Пироги довго незасохнуть, якщо їх тримати в глиняному посуді, накритім серветкою.
####
Огірки
У посуд з розсолом, де лежать солоні огірки додайте трохи гірчиці, тоді вони стануть ще смачніше і довше зберігатимуться.
####
Помідори
Щоб подовше зберегти помідори, їх укладають одним шаром в емальовану каструлю і тримають, не накриваючи кришкою на нижній полиці холодильника.
####
Картопля
Варена картопля буде смачна, якщо при вариві додати 2-3 зубчики часнику і лавровий лист.
####
Цибуля
Якщо в суп кидати не цілу цибулину, а порізати в дрібними квадратиками, то суп станемає набагато смачніше, красивіше. А цибулина в нім не буде помітна.
####
Сир
Якщо сир кислий, змішайте його з рівною кількістю свіжого молока і залиште на 1 год. Потім відкиньте сир на марлю, покладену на друшляк, дайте стекти молоку і покладіть сир під прес. Сир стане смачним і ніжним.
####
Сирники
Сирники стануть пишнішими, якщо в приготовану до випічки масу добавити трохи рослинного масла.
####
Курка з часником
Обробіть, помийте і обітріть тушку курки рушником покладіть усередину трохи нарізаного часнику. На сковороду або деко насипте сіль так, щоб вона покривала дно. Курку покладете на деко грудоньками вгору. Смажити протягом 1 год в духовці.
####
Яичница з помідорами
Дрібно порізані скибочки помідорів обсмажити на сковороді з жиром. Залити злегка збитою сумішшю, приготованою з 6 яєць, 1-2ст. ложки муки, солі, перцю, і запекти.
####
Яйця
Щоб яйця не тріскалися під час варки, сиплють у воду небагато солі. Яйце з тріщиною на шкаралупі потрібно варити в сильно подсоленний воді і опускати для варива тільки в киплячу воду, інакше воно витече.
####
Салат з яблук
З промитих неочищених яблук видалити сердцевину і дрібно нарізувати. 1/2 стакана кефіру і 1 ст. ложку меду збити до піни і цією сумішшю полити яблука, посипати подрібненими горіхами.
####
Сирна маса для бутербродів
2 плавлених сирки розтерти з 2 ст. ложками сметани. Додати в цю суміш нарізані яйце огірок, зелень, небагато солі. Намазати на хліб і смачний бутерброд готовий.
####
Бульйон
При вариві бульйону свійську птицю опускають тільки в холодну воду. Щоб бульйон зберіг прозорість при розігріванні слідує поставити його на слабкий вогонь і зняти зразу після закипання.
####
Рис
Якщо при вариві додати у воду небагато оцту, то рис вийде білим і смачним.
####
Білок
Якщо білок, відокремлений від жовтка, не використаний відразу і підсохнув те залийте його на ніч холодною водою, він знов стане свіжим.
####
Смачний бутерброд
150г шинки пропустити через м'ясорубку додати 50 г вершкового масла, 2 ст. ложки сметани. Отриману масу перемішати і намазати на білий хліб.
####
Молоко
Молоко не втече, якщо краї каструлі змазати жиром. Молоко не прокисне якщо в нього покласти лист хріну. Або ж посуд з молоком накрийте кришкою, поставте в каструлю, наповнену водою. Накиньте зверху рушником і краї його повантажите у воду.
####
"Ледачі" пиріжки
Скибочки білого хліба смажте з обох сторін на маслі або маргарині, викладіть на сковороду. Зверху посипте яблуками натертими на крупній терці, додайте трохи цукру. Поставте в гарячу духовку на 10- 15 хв. Такі ж пиріжки можна приготувати з тертим або плавленим сиром, з відвареним м'ясом, пропущеним через м'ясорубку і обсмаженим з цибулею.
####
Зелень
Зелень кропу, що пов'янула, петрушки, знову стане свіжіше, якщо покласти її у воду з оцтом. Не можна зберігати вимиту зелену цибулю, від вологи вона псується.
####
Суп молочний
4 моркви, 2 яблука натерти на крупній терці залити 1 л холодного молока, додати 2ст. ложки меду. І смачний суп готовий.
####
Квасоля не темніє
Якщо хочете, щоб квасоля при вариві не потемніла потрібно варити її у відкритій каструлі.
####
Варення
При приготуванні варення в нього потрібно додати трохи лимонної кислоти, тоді воно не буде зацукровуватися.
####
Салат з цибулі
2 головки цибулі почистити і тонко порізати смужками залити кип'ятком, коли вода остигне, злити її і відразу же заправити цибулю 1 ст. ложкою сметани. Смаком салату ви будете приємно здивовані.
####
Сир
Сир треба зберігати цілим шматком, загорнувши в чистий вологий білий клапоть, і тримати його далі від інших продуктів при температурі не вище 10-15 С. Клапоть слід прополіскувати у воді не рідше 1-2 разів на добу.
####
Зелень
Зелень добре збережеться, якщо її тримати в холодильнику немитою і в щільно закритому посуді.
####
Капуста
Для того, щоб свіжа капуста в салаті була м'якше, ніжніше, її можна обшпарити кип'ятком або додати цукор і сіль, щоб вона пустила сік, дати їй постояти 1 -2 год, потім сік віджати.
####
Риба
Якщо потрібно відварити рибу, що має сильний специфічний запах (тріска, ставрида сом, камбала і т. д.), у воду слід покласти невелику кількість коріння, муки і спецій і добавити на 1 л води 100 г огіркового розсолу або 50 г ароматизированого оцту. Відвар прокип'ятити 10-15 хв, потім вже в нього покласти рибу.
####
Яйце в помідорі
У помідора зрізати кришечку зверху і вийняти серцевину. Помідори скласти в плоску неглибоку каструлю, в якій розтоплено трохи маргарину. У кожен помідор розбити по одному яйцю, посолити, запекти в духовці. При подачі посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею.
####
Сир
Сир треба зберігати цілим шматком, загорнувши в чистий вологий білий клапоть, і тримати його окремо від інших продуктів при температурі не вище 10-15°. Клапоть слідує прополіскувати у воді не рідше за 1-2 рази на добу.
####
"Золоті кулі"
Натерти на дрібній терці моркву і змішати її з рівною кількістю цукру і залишити цю суміш на ніч. Потім злити сік, його можна використовувати для молочних коктейлів а в моркву додати трохи муки і соди гашеної лимонним соком. Потім сформувати з цієї суміші невеликі кульки і випікати 15-20 хв. Ви і ваші гості з'їсте це з великим задоволенням.
####
Риба без запаху
Коли у воду, в якій вариться риба, влити свіже молоко, сильний запах зникне, а риба стане смачніше.
####
Ковбаса
Деякі сорти копчених ковбас важко очищаються від шкірки. Якщо таку ковбасу на півхвилини покласти в холодну воду, її можна буде очистити без зусиль.
####
Квасоля
Щоб швидше зварити квасолю, потрібно залити її холодною водою і відразу поставити на вогонь. Як тільки вода закипить, підлийте в неї небагато холодної води. Цю процедуру виконайте 3-4 рази. Через 30-40 хв квасоля буде готова. Щоб уникнути отруєння, квасолю потрібно варити поки вона не стане зовсім м'якою.
####
Чай
Воду для чаю у жодному випадку не кип'ятіть дуже довго. Перекипіла вода псує смак, додає йому жосткість, аромат напою випаровується.
####
Рис
Рис після варива буде білим, якщо у воду додати трохи оцту.
####
Цукор
Два шматочки цукру, додані у воду, де варяться будь-які овочі, значно поліпшать їх смак.
####
ЗАСТОСУВАННЯ СОЛІ В ГОСПОДАРСТВІ.
Масло в жарку погоду не тане, якщо масельничку обгорнути серветкою, змоченою в солоній воді. Жир при смажінні менше розбризкується якщо на сковорідку посипати небагато солі. Щоб печиво в духовці не пригоріло під форми треба сипати небагато солі. Рибу, що пахне тванню, необхідно вимити в міцному холодному розчині солі.
При чищенні слизької риби слід опустити пальці в сіль - це полегшить працю.
Яйця з надтріснутою шкаралупою не витікають якщо варити їх в солоній воді.
Щоб видалити комах з овочів, перед варивом потрібно занурювати овочі в солону воду.
####
ЗАСТОСУВАННЯ МОЛОКА В ГОСПОДАРСТВІ.
Свіжі чорнильні плями на одязі швидко зводяться молоком.
Молоком добре чистити позолочені рами, дзеркала і клавіші.
При пранні занавіс рекомендується до розчину синьки додати трохи молока. Від цього занавіски придбають вид нових.
Збільшення невеликої кількості молока до крохмалю додає білизні хороший блиск після гладіння.
Гірчиця, розведення на молоці замість води, значно краще зберігається, не сохне.
Шевська вакса, розм'якшена декількома краплями молока, дає хороший блиск, краще вбирається в шкіру взуття.
####