Терміни зберігання сала в домашніх умовах
Термін зберігання свіжого сала становить до 3-5 днів в холодильнику і до 3-4 місяців в морозилці. Термін зберігання солоного сала становить до 3х місяців в холодильнику і до 1 року в морозилці. Термін зберігання копченого сала становить до 2х місяців в холодильнику і до 1 року в морозилці (заморожують його рідко, частіше тримають у холодильнику). Термін зберігання вареного сала становить до 3х місяців в холодильнику. Термін зберігання смальцю (витопленого сала) в холодильнику від 1 до 2х років.
Терміни зберігання яловичини і свинини.
Максимальний термін зберігання cвинини і яловичини залежить від температури: при t +5 – +7 – не більше 12 годин; при t 0 – +7 – до 24 годин; при t -3 – 0 – до двох діб. Порада: великий шматок парного м’яса зберігається набагато краще і довше, тому не рекомендується попередньо розрізати його на порційні частини. Свинина і яловичина в морозилці В умовах морозилки свинину і яловичину можна зберігати до року, важливо лише враховувати температуру в камері: при t від – 10 до -8°C – близько 3-4 місяців; при t від -18 до -10°C – до 4-8 місяців; при t від -24 до -18°C – до 10-12 місяців.
Морозильна камера. Зберігання
Температура морозильної камери становить −18°C. У таких умовах будь-яке свіже м’ясо, може зберігатися рік, риба та морепродукти — півроку, ковбаса та піца — до двох місяців. М’ясні тушки слід зберігати випатраними, а нутрощі помістити окремо, оскільки вони псуються швидше. Кролики, зайці, качки, гуси можуть лежати замороженими до півроку, індичка, курка та дика птиця — до дев’яти місяців.
Напівфабрикати можна вживати протягом 2–3 місяців після заморожування (лівер, сосиски, фарш). Терміни зберігання відбивних та біфштексів залежать від типу м’яса: найменше зберігається телятина — вісім місяців, найдовше — яловичина (до 10 місяців). Готові м’ясні та рибні страви не втрачають своїх якостей 3–4 місяці після заморожування, якщо йдеться про домашнє виробництво. Промислові продукти харчування зберігаються довше: м’ясні — до року, рибні — до дев’яти місяців.
Невелика свіжа риба пролежить у морозилці без втрати якості 2–3 місяці, а більша або приготована — до півроку. Креветок, раків, крабів спочатку відварюють, після чого їх можна заморозити на 2–3 місяці.
З молочної продукції можна заморожувати лише сир. В інших виробах під час заморожування порушується структура, і вони втрачають кулінарні властивості.
Ягоди, овочі, гриби рекомендується заморожувати не пізніше двох годин після приготування або збирання. Овочі спочатку миють, чистять, іноді бланшують або опускають у підсолений окріп. Після того як вони стечуть і підсохнуть, овочі упаковують і складають у морозильну камеру. Термін їх придатності становить не більше 7 місяців, але деякі можуть залишатися замороженими до року.
Фрукти перед заморожуванням дрібно нарізають, а ягоди пересипають цукром, щоб вони не злиплися. Крім того, з них готують пюре, яке теж може зберігатися замороженим 10–12 місяців.
Холодильник. Зберігання
Температурний режим зберігання продуктів в основній частині холодильника зазвичай становить +5°С, але цей показник регулюється залежно від температури приміщення. Чим вона вища, тим на більш високі показники виставляється термостат, щоб компенсувати різницю температур і зняти навантаження з холодильника. Далі наведемо терміни та умови зберігання продуктів при середній температурі.
Сире м’ясо можна тримати в холодильнику в належній упаковці не більше п’яти днів, приготоване — 3–5 днів. Свіжа птиця втрачає свої властивості вже через два дні. Упаковані сосиски та сардельки можуть залишатися охолодженими до двох тижнів, відкритими — не більше одного.
Сиру рибу і морепродукти не тримають у холодильнику більше двох днів. Гриби можуть залишатися охолодженими до п’яти діб. Їх бажано обгорнути папером, а потім поліетиленом.
Норми зберігання продуктів молочних обмежуються тижнем, але деякі види твердих сирів можна зберігати до двох тижнів.
Сирі яйця зберігаються 4–5 тижнів, а зварені круто — не більше одного.
Зелень і салатні листи залишаться свіжими протягом чотирьох діб, якщо їх зберігати сухими в закритому пластиковому пакеті. Салати розкладають у герметичні контейнери, які ставлять у холодильник не більше ніж на три доби.
Для фруктів у холодильнику передбачене своє відділення. Там вони зберігають свої корисні властивості до чотирьох днів. Виноград, гарбуз, шпинат, селера, салат качанний будуть свіжими 10–14 днів.
Для десертів термін придатності чотири дні, але, якщо вони містять заварний крем, сметану тощо, він скорочується до 1–2 діб.
Залишки готової їжі, гастрономію зберігають охолодженими не більше п’яти діб.
Зазначені терміни стосуються тих випадків, коли продукти зберігаються у спецупаковках чи контейнерах. Зберігання їх у відкритому вигляді скорочує термін придатності.
Кімнатна температура. Зберігання
Не завжди є змога одразу покласти їстівні запаси в холодильник або підготувати до заморожування. Скільки ж часу їх можна тримати при кімнатній температурі, не побоюючись втрати якості та корисних властивостей?
Найшвидше псується м’ясо та риба — при кімнатній температурі їх тримають не більше кількох годин. Стільки ж зберігаються без холодильника молочні вироби, після чого вони починають скисати та псуватися.
Зелень, свіжі пряні трави, салати без спеціальних умов утримання зберігають свої властивості до доби. Фрукти та ягоди зберігають при кімнатній температурі, якщо вони неспілі. Стиглі ягоди через два дні починають в’янути та псуватися, виноград протримається не більше п’яти днів. Тропічні плоди, навпаки, не люблять холоду. Їх зберігають при кімнатній температурі в сухому місці, обгорнутими кількома шарами паперу.
Перелік продуктів, що швидко псуються
Швидкопсувні продукти слід зберігати лише в холодильних камерах. Терміни їх зберігання—від 6 до 72 год при температурі не вище від 6 °С. Наслідки їх вживання після граничного терміну або за неналежних умов зберігання можуть бути сумними. Такі продукти ділять на швидкопсувні й особливо швидкопсувні. Перші можна зберігати від трьох діб до місяця, другі — не більше 36 годин. Однак і ті, й інші потребують температурного режиму не вище +6 °С.
Перелік продуктів і умови їх зберігання.
Найменування продукту | Час зберігання | Температура (°С) |
Необроблені молочні продукти | до 36 годин (збільшується у вакуумній упаковці) | +6 |
Охолоджена риба | до 24 годин | від 0 до −2 |
М’ясна продукція | 48 годин | від 0 до −2 |
Заправлені салати | 12 годин | +6 |
Тістечка | 36 годин | +6 |
Торти | 72 години | +6 |
Сири | 5 діб (збільшується у вакуумній упаковці) | +6 |
Пряжене молоко | 5 діб | +6 |
Термічно оброблений сир | 5 діб | +6 |
Молочні суміші (герметична тара) | 10 діб | +6 |
Варені ковбаси (герметична упаковка) | 10 діб | +6 |
Наші рецепти: Кулінарні секрети